Agensi Pelancongan

Agensi Pelancongan

Fungsi utama agensi pelancongan ialah bertindak sebagai ejen, menjual produk dan perkhidmatan perjalanan bagi pihak pembekal. Oleh itu, tidak seperti perniagaan runcit yang lain, mereka tidak menyimpan saham, kecuali jika mereka mempunyai bilik hotel dan / atau kabin tempahan di kapal pesiar untuk acara perjalanan kumpulan seperti perkahwinan, bulan madu, atau acara kumpulan. Percutian pakej atau tiket tidak dibeli daripada pembekal melainkan pelanggan meminta pembelian tersebut. Percutian atau tiket dibekalkan kepada agensi pada harga diskaun. Oleh itu, keuntungan adalah perbezaan di antara harga yang diiklankan yang pelanggan bayar dan harga diskaun yang dibekalkan kepada ejen. Ini dikenali sebagai suruhanjaya. Di banyak negara, semua individu atau syarikat yang menjual tiket dikehendaki dilesenkan sebagai agen perjalanan.

Di sesetengah negara, syarikat penerbangan telah berhenti memberi komisen kepada agensi perjalanan. Oleh itu, agensi-agensi pelancongan kini dipaksa untuk mengenakan premium peratusan atau yuran rata standard, setiap jualan. Bagaimanapun, sesetengah syarikat membayar peratusan yang ditetapkan untuk menjual produk mereka. Syarikat-syarikat pelancongan utama mampu melakukan ini, kerana jika mereka menjual seribu perjalanan pada kadar yang lebih murah, mereka masih akan keluar dengan lebih baik daripada jika mereka menjual seratus perjalanan pada kadar yang lebih tinggi. Proses ini memberi manfaat kepada kedua-dua pihak. Ia juga lebih murah untuk menawarkan komisen kepada agen perjalanan daripada terlibat dalam kempen pengiklanan dan pengedaran tanpa menggunakan ejen.

Operasi komersial lain dijalankan, terutamanya oleh rantai yang lebih besar. Ini termasuk penjualan insurans dalaman, buku panduan perjalanan, dan jadual waktu pengangkutan awam, sewa kereta, dan perkhidmatan biro di tempat yang berubah, berurusan dengan mata wang percutian yang paling popular.

Ejen pelancongan sepatutnya menawarkan nasihat perjalanan yang tidak adil kepada pelanggan, serta menyelaraskan maklumat perjalanan dan membantu pelanggan dalam perjalanan tempahan. Walau bagaimanapun, fungsi ini hampir hilang dengan cuti pakej pasaran massa, dan beberapa rantaian agensi seolah-olah membangunkan konsep “pasar raya bercuti”, di mana pelanggan memilih percutian mereka dari risalah pada rak dan kemudian menempahnya dari kaunter. Sekali lagi, pelbagai perubahan sosial dan ekonomi [sekarang] telah dibuat untuk membawa aspek ini ke hadapan sekali lagi, terutamanya dengan kemunculan berbilang, tanpa embel-embel, syarikat penerbangan murah.

Pendapatan Agensi

Secara tradisinya, sumber pendapatan utama agensi perjalanan adalah, dan terus menjadi komisen yang dibayar untuk tempahan penyewaan kereta, garisan pelayaran, hotel, kereta api, lawatan bersiar-siar, pengendali pelancongan, dll. Peratusan tetap unsur utama harga adalah dibayar kepada ejen sebagai komisen. Komisen boleh berbeza-beza bergantung kepada jenis produk dan pembekal. Komisen tidak dibayar pada komponen cukai harga. Agensi pelancongan juga menerima pelbagai bonus, faedah, dan insentif lain dari syarikat-syarikat pelancongan dan pelancongan sebagai dorongan untuk ejen pelancongan untuk mempromosikan produk mereka. Pelanggan biasanya tidak dimaklumkan mengenai berapa banyak ejen pelancongan yang memperoleh komisen dan faedah lain. Sumber pendapatan lain termasuk penjualan insurans, buku panduan perjalanan, jadual waktu pengangkutan awam dan pertukaran wang.

Sejak 1995, banyak syarikat penerbangan di seluruh dunia dan kebanyakan syarikat penerbangan di Amerika Syarikat kini tidak membayar komisen kepada agensi pelancongan. Dalam kes ini, sesebuah agensi menambah yuran perkhidmatan kepada harga bersih. Komisyen yang dikurangkan bermula pada tahun 1995 di Amerika Syarikat, dengan pengenalan topi $ 50 dalam perjalanan kembali dan $ 25 dalam satu cara. Pada tahun 1999, syarikat penerbangan Eropah mula menghapuskan atau mengurangkan komisen, sementara Singapore Airlines melakukannya di sebahagian Asia. Pada tahun 2002, Delta Air Lines mengumumkan asas kompaun sifar untuk A.S. dan Kanada; selepas beberapa bulan United Airlines, American Airlines, Continental Airlines, Northwest Airlines, US Airways dan American Trans Air semua mengikutinya

Agensi Pelancongan

Annaufal Travel adalah syarikat pelancongan yang khusus mengendalikan ibadah Umrah. Syarikat ini telah beroperasi selama 3 tahun. Annaufal menawarkan 3 pakej umrah 2019 yang boleh anda pilih. Pakej umrah murah 2019 mereka serendah Rm 6690.00. Layari annaufal.com pakej umrah 2019 terbaik anda.