Cara-Cara Tukar Tayar Kereta Yang Kempis

Cara Menukar Tayar Kempis : Langkah-Langkah

Menukar tayar kempis dengan sendiri akan menjimatkan banyak masa berbanding menunggu bantuan di tepi jalan. Ikuti langkah-langkah ini, dan anda akan kembali ke jalan dalam masa yang singkat.

Thuk,thuk,thuk, Itulah bunyi tayar yang baru saja meletup semasa anda berjalan sejauh 90km di lebuh raya. Bagaimana sekarang? Baiklah, semoga anda bersedia kerana tayar boleh meletup bila-bila masa, di mana sahaja.

Langkah 1: Bersedia

Anda harus tahu jika kereta anda mempunyai alat tayar ganti. Banyak kereta baru tidak disertakan dengan tayar ganti kerana pelbagai sebab, jadi pastikan untuk memilikinya.

Anda juga perlu memeriksa tayar ganti ini setiap separa berkala. Tayar tanpa udara di dalamnya tidak baik, jadi periksa tekanan dan keadaan udara sebelum perjalanan atau perjalanan lebih lama. Bagi barang yang anda mahukan, lampu suluh / lampu depan, tolok tayar, dan tuala kertas sudah mencukupi. Anda boleh menggunakan tikar lantai jika anda perlu menjaga kebersihan pakaian anda, tetapi jangan mengharapkan pertukaran tayar di tepi jalan untuk membuat anda bersedia untuk acara tali leher.

Langkah 2: Pilih Tempat Anda

Tidak mudah untuk sampai ke tempat yang baik untuk menukar tayar dengan selamat. Bertujuan untuk permukaan yang rata dan keras dengan pemisahan antara jalan dan kereta adalah senario terbaik. Tetapi jangan terlalu lama menempuh jarak jauh di rim anda atau anda juga akan membayar roda baru.

Pasang lampu kilat semasa menavigasi ke tempat pilihan anda. Setelah sampai di sana, tetapkan brek tempat letak kenderaan anda.

Langkah 3: Periksa dan Keluarkan Semua Alat Anda

Langkah ini adalah titik pertimbangan jika anda sudah melakukan pemeriksaan biasa pada tayar ganti dan toolkit yang disertakan dengannya. Tetapi jika tidak, pastikan semua alat ada dan tayar diisi mengikut spesifikasi.

Langkah 4: Dapatkan Skru Longgar

Mulakan dengan mengetuk roda di seberang sisi kereta yang akan anda naiki. Sebidang kayu atau batu di pinggir jalan akan berlaku sekiranya anda tidak membawa roda yang sesak di dalam kereta anda. Ini memastikan kereta tidak tergelincir di mana sahaja setelah anda mengudara di udara.

Sekiranya ada orang kedua di dalam kereta dengan anda, mereka boleh keluar dan menjadi perhatian anda ketika ini. Menukar tayar di lebuh raya bukanlah usaha yang selamat, dan amaran sesaat mengenai kenderaan yang akan datang boleh menjadi penyelamat.

Kemudian, letakkan tikar lantai ke bawah dan ambil kunci pas. Anda mungkin perlu melepaskan penutup kacang, tetapi selalunya anda boleh berniaga. Longgarkan, tetapi jangan keluarkan semua kacang lug. Anda mungkin memerlukan penyesuai kunci lug untuk satu atau semua lug bergantung pada kenderaan anda.

Langkah 5: Gunakan Jack

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-langkawi/

Cari titik jack atau las spot di bawah kereta dengan roda yang anda lalui. Posisikan bicu sedemikian rupa sehingga pemegang jack menunjukkan kemudian engkolkan mengikut arah jam dengan alat pegangan bicu yang disediakan.

Sebaik sahaja anda dapat melihat cahaya antara tanah dan tayar, anda akan tahu bahawa cukup tinggi untuk melepaskan tayar.

Langkah 6: Tanggalkan Tayar

Putar kacang lug yang sudah dilonggarkan selebihnya dan letakkan di tempat yang selamat. Kemudian, keluarkan roda dari kereta. Sebaik-baiknya, ia akan jatuh tepat, tetapi beberapa tendangan yang ditempatkan dengan baik ke dinding sisi dari sudut yang tepat dapat membebaskannya jika bersikap keras kepala. Kembalikan roda di belakang kereta anda selepas melepaskannya.

Langkah 7: Ambil Tayar Ganti

Dapatkan ganti dari mana sahaja sekarang. Untuk kebanyakan kereta dan SUV, ia akan berada di bawah lantai pemuatan. Lori mungkin menggantungnya di bawah katil, tetapi kemungkinan ada kacang tengah yang menahannya di tempat, anda mesti melepaskannya untuk membebaskannya tanpa mengira lokasinya.

Gariskan kancing dan lubang kemudian dorong roda. Pasang kembali semua lugs seterusnya. Anda mahu jari-jari ini erat, tetapi jangan sampai ke tangan mereka. Setelah roda dipasang dengan betul, inilah masanya untuk meletakkan kereta di tanah.

Langkah 8: Turunkan Kereta

Putar pemegang jack ke arah yang berlawanan sekarang untuk perlahan-lahan menurunkan kereta kembali ke tanah. Setelah selesai, anda boleh mengeluarkan jack dari bawah kereta dan menarik kembali kunci pas.

Langkah 9: Kencangkan skru

Boleh dikatakan pekerjaan yang paling penting adalah memastikan anda mengetatkan semua lug dengan baik dan selesa. Kencangkan mereka dengan corak silang, jangan melintasi bulatan ketika anda menukar lug yang sedang anda naiki. Ulangi proses ini beberapa kali untuk memastikan anda mempunyai seketatnya. Kemungkinan besar anda tidak akan mempunyai kunci pas tork dengan anda, jadi pastikan mereka merasa selesa dan anda harus maju.

Langkah 10: Bersihkan dan Pandu pulang

Kumpulkan semua alat yang telah anda gunakan serta tayar rata anda dan selamatkan di dalam bagasi. Lap tangan anda sedikit untuk mengelakkan kotoran tar dan kotoran di seluruh kawasan dalaman anda.

Iklan Berbayar : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa langkawi yang murah ? Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-langkawi/ untuk sewa kereta langkawi. Hubungi 019 967 1127 untuk info lanjut.